Ako sprevádzkovať bazén po zime

Ako sprevádzkovať bazén po zime ? 

Kedy je ten správny čas na sprevádzkovanie bazéna po zime?

Zima sa pomaly blíži ku koncu a vy rozmýšľate kedy je ten správny čas na sprevádzkovanie vášho bazéna? Vhodný čas na spustenie bazéna po zime je niekde medzi marcom a koncom apríla. Teplota vzduchu v noci by nemala poklesnúť pod 0°C a teplota  vody v bazéne pod 9°C. Osobitne si treba dať pozor na bazénovú fóliu, aby dlhodobo nebola vystavená veľkej teplote sálavého slnka.

Ako a kde začať s čistením bazéna?

Čistenie bazéna začíname v prvom rade uprataním okolia bazéna. Hladinu bazéna odkryjeme a odstránime hrubé plávajúce nečistoty a samozrejme odložíme plaváky, polystyrén a iné. Bazén zbavíme mechanických a organických nečistôt. Steny bazéna vám odporúčame vždy čistiť bazénovou chémiou na to určenou.

Aká chémia je vhodná na čistenie stien bazéna a filtračných materiálov?

Na čistenie stien bazéna je niekoľko vhodných prípravkov ako napríklad Gelový čistič bazéna MASTERsil, ktorý odstraňuje vápenaté a mastné usadeniny na stenách bazéna. Prípravok Metal EX je určený na odstraňovanie kovových a vápenatých usadenín. Cover Cleaner MARKANT - je špeciálny čistiaci prostriedok na odstránenie vápenatých usadenín z bazénového prekrytia, šetrný k materiálom, ideálny na všetky nehrdzavejúce povrchy.

Filter-cleaner RAPID - je špeciálny čistiaci prostriedok na všetky filtračné materiály v bazénových filtráciách. Odstraňuje vápnik, organické a mastné znečistenia, ideálny pre pieskové, kartušové a kremelinové filtre. Všetky čistiace prostriedky sú použiteľné aj pri napustenom bazéne a ich použitím nedochádza k znehodnoteniu vody.

Ako pripojiť filtračnú jednotku a napustiť bazén?

Bazén už máme vyčistený, takže môžeme pripojiť filtračnú jednotku. V prvom rade skontrolujeme všetky tesnenia prírub. Ak ich už používame niekoľko sezón, treba ich vymeniť alebo sa poradiť s odborníkom. Závity prírub potrubí by sme mali natrieť indulónou alebo inou nezávadnou mazacou pastou. Tieto príruby by sa mali doťahovať rukou. Neodporúčame používať rôzne pomôcky ako kladivo, skrutkovač, sekáč, hasák pri ktorých dochádza k trvalým poškodeniam prírub.

Skontrolujte filtračné médium, najviac sa používa filtračný piesok, prípadne papierový filter. Filtračný piesok odporúčame meniť každé 4 roky, špinavý a starý piesok stráca účinnosť. Pripojíme všetko príslušenstvo, ohrev vody v bazéne, dávkovače bazénovej chémie a ďalšie. Ak je bazén kompletne vypustený, dopustíme vodu na požadovanú hladinu pre prevádzku bazéna. Nezabudneme na preplach pieskovej filtrácie. Zapojiť do práce môžeme aj bazénový vysávač. Teraz môžeme spustiť filtračnú jednotku a nechať ju bežať celých 24 hodín.

Ako upraviť vodu v bazéne po zime?

Po prvom napustení je treba upraviť vodu v bazéne a ako prvé si zmeriame hodnotu pH(6,8-7,2). V prípade potreby znížime pH prípravkom pH mínus MASTERsil. Na druhý deň môžeme pridať prípravok Blokátor tvrdosti - MASTERsil, na zníženie minerálnych látok, ktoré môžu zakaliť, alebo sfarbiť vodu. Nasledujúci deň zmeriame chlór a aplikujeme Chlór ŠOK do bazénu granulát MASTERSIL pre šokovú dezinfekciu a uvedenie bazéna do prevádzky. Vodu  následne upravujeme bežnou sezónnou chémiou a to pomocou tabliet, manuálnym alebo automatickým dávkovaním chlóru.

Správne sprevádzkovanie bazéna je dôležité, preto ak si neviete rady kontaktujte nás.

Výrobcovia